Isnin, 23 November 2009

Kita Ini Pengikut Siapa?Para Salaf kita sangat tekun mengamalkan sunnah dan solat malam. Habib Segaf bin muhammad As-Segaf berkata, "Aku tidak pernah meninggalkan qiyamullail sejak usia 7 tahun." Dalam Risalatul Qusyairiyah seorang soleh berkata, "Sejak usia 3 tahun, aku tidak pernah meninggalkan qiyamullail."

Abu Yazid Al-Busthami di masa kanak-kanaknya, belajar mengaji Al-Quran pada seorang guru. Suatu saat ketika beliau sedang membaca Al-quran sampai pada firman Allah yang bermaksud: "Hai orang yang berselimut, bangunlah (untuk solat) di malam hari, kecuali sedikit masa (yang diperuntukkan untuk berehat), iaitu separuh daripada waktu malam, atau kurangkan sedikit masa separuh itu." (Surah Al-Muzammil:1-3)

Selepas pulang dari belajar, dia bertanya kepada ayahnya, "Ayah, siapakah orang yang diperintahkan oleh Allah untuk bangun malam?". Jawab ayahnya, "Anakku, baginda adalah Nabi Muhammad SAW. Aku dan kamu tidak mampu mengikuti perbuatan beliau." Abu Yazid terdiam.

Pada pelajaran berikutnya, dia membaca ayatyang bermaksud : "Dan (demikian pula) segolongan dari orang-orang yang bersamamu." (Surah Al-Muzammil:20). Selepas pulang dari belajar, dia bertanya lagi kepada ayahnya. "Siapakah yang bangun malam bersama Nabi SAW?." Jawab si ayah, "Anakku, mereka adalah sahabat-sahabat baginda." Dia bertanya lagi. "Ayah, jika kita tidak seperti Nabi dan tidak pula seperti sahabat-sahabat baginda,lalu kita ini seperti siapa?."

Mendengar ucapan ini, tergeraklah hati si ayah untuk bangun malam. Hari itu juga, dia memulakan solat malam. Si kecil Abu Yazid ikut bangun. "Tidurlah anakku, engkau masih kecil." pujuk ayahnya. "Ayah, izinkan saya solat bersama ayah, kalau tidak aku akan mengadukan ayah kepada Tuhanku." jawabnya. Lalu si ayah pun berkata "Tidak demi Allah, aku tidak ingin kamu mengadukan aku kepada Tuhanmu, mulai malam ini solatlah bersamaku." Abu yazid selalu bermujahadah hingga ia mencapai kedudukan yang tinggi di sisi Allah.

Tingkat ketekunan menentukan darjat ketinggian. Siapa ingin kemuliaan bangunlah di waktu malam untuk solat sunat mendekatkan diri kepada Yang Maha Pencipta. Berangsiapa bersungguh-sungguh, dia akan memperolehi apa yang diinginkan. Barangsapa mengetuk pintu, dia akan masuk. Barang siapa menempuh perjalanan, dia akan sampai dan menganggap kecil apa yang telah dikorbankan.

Penuntut ilmu hendaknya bangun sebelum fajar, walaupun hanya setengah jam sebelumnya. Jika dia bangun setelah fajar, maka syaitan telah kencing di telinganya. Dan barangsiapa telinganya dikencig syaitan, dia akan memulakan harinya dengan perasaan malas. Syeikh Ahmad bin Hajar berkata bahawa syaitan benar-benar telah kencing ditelinga orang itu, namun ia tidak wajib menyucikannya kerana kejadian itu bersifat batiniyah. Renungan serta muhasabah untuk kita semua. Semoga kita mempunyai kedudukan di sisi Allah SWT, kerana orang yang mulia di sisi Allah SWT itu adalah orang yang benar-benar bertaqwa.

Wallahu 'Alam.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template