Jumaat, 2 Oktober 2009

Tempahkan Sebuah Bilik Di Neraka Buat Ku!


kematian itu pasti

Kisah ini diambil dari majalah Iskandariah Mesir "MANAR ISLAM"

Menurut majalah tersebut, pada hari kejadian, gadis yang terpengaruh dengan cara hidup masyarakat barat itu menaiki sebuah mikrobas atau bas mini untuk menuju ke destinasi di wilayah Iskandariah. Malangnya walaupun tinggal di bumi yang terkenal dengan tradisi keIslaman, pakaian gadis tersebut sangat menjolok mata. Bajunya agak nipis dan seksi hampir terlihat segala yang patut di sembunyikan bagi seorang perempuan dari pandangan lelaki ajnabi atau bukan mahramnya.

Gadis itu dalam lingkungan 20 tahun. Di dalam bas itu ada seorang tua yang di penuhi uban menegurnya..

"Wahai pemudi...alangkah baiknya jika kamu berpakaian yang baik, yang sesuai dengan ketimuran dan adat serta agama Islam kamu, itu lebih baik daripada kamu berpakaian begini yang pastinya menjadi mangsa pandangan liar kaum lelaki." Nasihat orang tua itu kepadanya.

Namun, nasihat yang sangat bertetapan dengan tuntutan agama itu di jawab oleh gadis itu dengan jawapan mengejek.

"Siapalah kamu hai orang tua? apakah di tangan kamu ada anak kunci syurga? atau adakah kamu memiliki sejenis kuasa yang menentukan aku bakal berada di syurga atau neraka?."

Setelah menghemburkan kata-kata yang sangat menghiris perasaan orang tua itu, gadis itu tertawa mengejek panjang. Tidak cukup setakat itu, si gadis lantas cuba memberikan telifon bimbitnya kepada orang tua tadi sambil melafazkan kata-kata yang lebih dasyat.

"Ambil telifon ku ini dan hubungilah Allah serta tempahkan sebuah bilik di neraka jahanam untuk ku." katanya lagi lantas ketawa berdekah-dekah tanpa mengetahui bahawasanya dia sedang mempertikaikan hukum Allah dengan begitu biadab.

Orang tua tersebut sangat terkejut mendengar jawapan dari si gadis manis itu. Sayang wajahnya ayu tidak sama dengan perilakunya yang buruk. Penumpang-penumpang yang lain turut terdiam, ada yang menggelengkan kepala kebingungan. Semua yang di dalam bas tidak menghiraukan gadis yang masih muda itu yang tidak menghormati hukum hakam dan mereka tidak mahu menasihatinya kerana khuatir dia akan menghina agama dengan lebih teruk lagi.

10 minit kemudian bas pun tiba di perhentian. Gadis seksi bermulut celupar tersebut didapati tertidur di muka pintu bas. Puas pemandu bas termasuk para penumpang yang lain mengejutkannya tapi gadis tersebut tidal sedarkan diri. Tiba-tiba orang tua tadi memeriksa nadi si gadis. Sedetik kemudian dia menggelengkan kepalanya. Gadis itu telah kembali menemui Tuhannya dalam keadaan yang tidak di sangka. Para penumpang menjadi cemas dengan berita yang menggemparkan itu.

Dalam suasana kelam kabut itu, tiba-tiba tubuh gadis itu terjatuh ke pinggir jalan. Orang ramai segera berkejar untuk menyelamatkan jenazah tersebut. Tetapi sekali lagi mereka terkejut. Sesuatu yang aneh menimpa jenazah yang terbujur kaku di jalan raya. Mayatnya menjadi hitam seolah-olah dibakar api. 2 3 orang cuba mengangkat mayat tersebut juga kehairanan kerana tangan mereka terasa panas dan hampir melecur sebaik menyentuh tubuh si mayat. Akhirnya mereka memanggil pihak keselamatan menguruskan mayat itu.

Begitulah kisah ngeri lagi menyayat hati menimpa gadis malang tersebut.

Apakah hasratnya menempah sebuah bilik di neraka jahanam dimakbulkan Allah??

Na'uzubillah...sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa di atas segala sesuatu. Sangat baik kita jadikan ikhtibar dan pelajaran dengan kisah benar ini sebagai muslim sejati. Jangan sekali-kali kita mempertikaikan hukum Allah mahupun sunnah RasulNya dengan mempersendakan atau mengejek.

Kata-kata seperti ajaran Islam tidak sesai lagi dengan arus kemodenan dunia hari ini atau sembahyang tidak akan membuatkan kita jadi kaya atau seumpamanya adalah kata-kata yang sangat biadab dan menghina Allah pencipta seluruh 'alam.

Ingatlah teman-teman, kita boleh melupakan kematian....tapi kematian tetap akan terjadi pada kita, hanya masa saja yang akan menentukan bila kita akan kembali ke 'alam barzakh. Janganlah menjadi orang yang bodoh..siapakah orang yang bodoh itu?? mereka itulah orang-orang yang ingin melawan Tuhan Rabbul 'alamin...

Apabila anda enggan melaksanakan suruhan Tuhan bererti anda ingin melawan arahan Tuhan. Sewaktu di sekolah anda tertakluk dengan undang-undang sekolah, dalam pekerjaan anda tertakluk dengan undang-undang yang dilakar oleh majikan anda, di dalam negeri anda tertakluk di bawah undang-undang negara anda. Begitu taksub sekali anda terhadap undang-undang itu hingga terlalu perihatin takut-takut melanggar undang-undang itu.

Apabila anda berpijak di bumi ini, anda juga tertakluk dengan undang-undang yang telah digubah oleh yang menjadikan bumi ini, setiap Sultan ada taman larangannya, beitu juga Allah s.w.t, taman larangannya adalah perkara-perkara yang telah diharamkan bagi hambaNya di muka bumi ini.

Marilah kita sama-sama memohon agar Allah sentiasa memberi kita petunjuk di atas jalan yang benar dan kekuatan agar sentiasa dapat menjaga lidah kita.Amin...

Wallahu 'alam.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template