Selasa, 1 September 2009

Kisah Teladan Untuk Renungan Bersama


Assalamu'alaikum...

Dengan Nama Allah ku memulakan penulisan ini. Segala puji dan syukur ku panjatkan ke hadrat Ilahi. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w. Alhamdulillah kita masih lagi berada di bulan mulia bulan penuh barokah ramadhan kareem madrasah tarbiyyah. Tingkatkan ketaqwaan dan banyakkan amalan di bulan mulia ini ikhlaskan diri serta niatkan semata-mata kerana Allah, kerana setiap amalan yang dilakukan pada bulan ramadhan ini, ganjarannya berlipat kali ganda insyAllah.


Posting kali ini berkaitan dengan suatu kisah yang benar-benar berlaku untuk kita ambil sebagai ikhtibar dan pengajaran. Kisah ini saya dapat dari seorang sahabat yang menghantarkan email kepada saya. Sama-sama kita renungkan berdasarkan kisah tersebut...

Ini kisah bena..kisah seorang gadis melayu, beragama Islam, tapi cetek pengetahuan tentang agama. Ceritanya begini, di sebuah negeri yang melaksanakan dasar "Membangun Bersama Islam", kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah, untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.

Dalam satu insiden, ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005, seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Bilion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat. Maka dia pun kena denda la...setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT, ustaz ni pun bagi la nasihat, "lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan, peraturan ini bukan semata-mata peraturan majlis perbandaran, tapi menutup aurat ni termaksuk perintah Allah. Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya, pasti Dia akan membalas dengan nikmat syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah. Tuhan Maha Penyayang. Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka..."

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri, tiba-tiba membentak "kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? kenapa tak boleh sediakan syurga je? macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?" Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..

Ustaz tu terkedu sekejap. Bahaya budak ni. Kalau dibiarkan boleh rosak akidah dia. Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun menjawab : "Dik..kalau Tuhan tak buat neraka, saya tak jadi ustaz. Berapa sen sangat gaji saya sekarang. Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam..hidup senang..lepas mati pun tak risau sebab gerenti masuk syurga. Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. kalau awak nak lari, saya bunuh je. Takpe...sebab neraka tak ada.Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..kan Tuhan tu baik??

Gadis tu terkejut. Tergamak seorang ustaz cakap macam tu? Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused, ustaz tu pun jelaskan: "perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga. Orang baik, orang jahat semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik? jadi orang jahat lebih seronok. Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan "lulus" percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..perogol akan bertemu lagi dengan mangsa rogol di syurga..lepas tu boleh rogol lagi kalau dia nak..takde siapa yang terima hukuman. Sebab Tuhan itu "baik". Adakah Tuhan macam ni yang kita nak? Awak rasa, adil ke?". Tanya ustaz.

"Ah..mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis.

Ustaz tersenyum dan menyoal lagi: "Bila Tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"

Gadis tu terdiam..

Ustaz mengakhiri kata-katanya: "Adik, saya bagi nasihat ini kerana kasih sesama umat Islam. Allah itu Maha Penyayang, tapi Dia juga Maha Adil. Sebab tu neraka perlu wujud. Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka, yang menzalami diri sendiri dan juga orang lain. Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni. Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk berpakaian sesuka hati kita. Ingatlah..mentaati segala perintahNya, untuk kebaikan diri kita juga...Assalamualaikum".

Semoga menjadi teladan buat semua pembaca yang saya kasihi sekalian...Selamat menjalani ibadah puasa, semoga ramadhan kali ini penuh makna dan dilalui dengan sempurna.. : )

Wallahu 'Alam.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template