Jumaat, 11 September 2009

Penghayatan Lailatul QadarDengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Segala pujian hanya bagi Allah s.w.t yang telah menemukan kita dengan malam 10 terkahir bulan ramadhan yang dipenuhi dengan keberkatan kerana kita dapat melipatgandakan ibadah pada malam al-Qadar yang pahalanya menyamai dengan 1,000 bulan, para hamba yang sentiasa prihatin terhadap segala kenikmatan yang diberikan oleh Allah s.w.t dapat merasakan kegembiraan, mereka yang sentiasa menghulurkan sedekah, pemberian serta menyumbangkan pelbagai kebajikan akan menikmati ganjaran yang dijanjikan oleh Allah s.w.t.

Kini, kita berhadapan dengan waktu-waktu yang paling baik untuk mengabdikan diri kepada Yang Maha Esa, maka terimalah masa tersebut dengan melakukan tindakan yang sewajarnya dan menggunakannya dengan penuh kesyukuran, tidak merasa malas dan tidak memayakan diri demi menggapai kedudukan yang tinggi di sisi Allah s.w.t.

Allah s.w.t berfirman yang bermaksud : "Sesungguhnya rahmat Allah s.w.t itu amat hampir daripada orang yang sentiasa melakukan kebajikan."

Hidupkanlah Lailatul Qadar kerana pada malam tersebut Allah s.w.t telah menjanjikan akan memberikan pahala menyamai ibadah 1,000 bulan. Hidupkanlah malamnya kerana pada malam tersebut diselubungi dengan penuh keberkatan, kebajikan dan syaitan tidak akan mengganggu orang yang hendak melakukan ibadah. Pada malam tersebut, terserlahlah sifat Rahman Allah s.w.t dengan keagungan nama-nama, sifat-sifat yang indah dan melimpahkan pemberian kepada mereka yang beribadah pada malam tersebut, kepada mereka yang banyak bermunajat mengadu kepada Allah Tuhan seluruh 'alam. Oleh itu, berdoalah kepada Yang Maha Agung dengan penuh khusyuk dan tawaduk.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang melakukan pelbagai ibadah pada Lailatul Qadar dengan penuh rasa keimanan dan bermuhasabah,
segala dosanya yang terdahulu akan diampunkan."
(Hadis riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim).


Rasulullah s.a.w bersabda lagi, yang bermaksud : "Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam ganjil daripada 10 malam terkahir bulan ramadhan."
(Hadis riwayat Imam Bukhari).


Pada riwayat lain dari Aisyah r.a katanya : "Apabila tiba 10 malam terkahir pada bulan ramadhan, Rasulullah s.a.w menghidupkan ibadah malam. Baginda membangkitkan isteri-isteri baginda. Baginda bersungguh-sungguh dan bersemangat sekali dalam menghidupkan malam tersebut."
(Hadis riwayat muslim)


Lailatul Qadar bermaksud malam ketentuan. Sesungguhya hanya Allah s.w.t sahaja yang Maha Mengetahui mengenai keberkatan malam ini sepenuhnya. Jumhur ulama' sepakat mengatakan, malam ini adalah malam yang mana Allah s.w.t menetapkan segala urusan perjalanan hidup manusia dan hukum-hukum seluruhnya bagi tahun itu hingga pada tahun berikutnya. Iaitu hingga ke malam Lailatul Qadar pada ramadhan akan datang.

Lailatul Qadar sebenarnya adalah kisah seorang mukmin dari Bani Israel bernama Syam'un al-Ghazi. Syam'un seorang yang sangat taat kepada Allah s.w.t dan bertempur melawan orang kafir selama 1,000 bulan. Kisah Syam'un membuatkan Rasulullah s.a.w bersedih kerana hayat baginda s.a.w dan umatnya sangat pendek dan tidak dapat menyerahkan ketaatan kepada Allah s.w.t sebagaimana yang dilakukan oleh Syam'un. Lalu Allah s.w.t memberi khabar berita gembira kepada Rasulullah s.a.w dengan turunya Lailatul Qadar, iaitu satu malam yang lebih utama daripada 1,000 bulan, khusus kepada umat Muhammad s.a.w sahaja.

Pada malam itu, Allah s.w.t menyerahkan segala pengurusan kepada malaikat tertentu. Contohnya, malaikat Jibrail ditugaskan untuk mendaftar rahmat dan seksa untuk seluruh manusia. Bahagian pemberian rezeki dan tumbuh-tubuhan diserahkan kepada malaikat Mikail, hujan dan angin kepada malaikat Israfil dan segala urusan mencabut roh dan penentuan ajal pula kepada malaikat Izrael.

Ini disebut oleh Allah s.w.t dalam surah ad-Dukhan yang bermaksud : "Pada malam yang berkat itu, dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah serta tetap akan berlaku."

Ini bermakna, segala urusan dan ketentuan perjalana hidup setiap insan ditentukan pada malam yang mulia ini tanpa meninggalkan walau sedikit jua pun. Ketentuan itu sama ada ketentuan yang baik ataupun sebaliknya, termasuklah penetuan rahmat, rezeki dan ajal bagi tempoh setahun itu.

Pada Lailatul Qadar, muka bumi dan langit sesak dipenuhi malaikat yang turun ke dunia bermula terbenam matahari hinggalah terbit fajar esoknya. Mereka ditugaskan mencari setiap amalan kebajikan yang dilakukan oleh manusia di bumi ini lalu mempersembahkannya kepada Allah Yang Maha Esa. Setiap amalan itu nilainya sama seperti ibadat 1,000 bulan. Maka sebab itulah, Umat Islam digalakkan mencari dan menghayati Lailatul Qadar ini bersungguh-sungguh.

Rasulullah sendiri menghabiskan keseluruhan 10 malam terkahir Ramadhan dengan beriktikaf di masjid, mengasingkan diri daripada isteri-isterinya, berqiyamullail, membaca al-Quran, memperbanyakkan solat sunat, berwirid, berzikir mengingati keagungan Allah s.w.t, berselawat kepada Nabi s.a.w, bermunajat memohon keampunan, kemurahan rezeki dan keluasan kurniaanNya, bertaubat dan beristighfar, bertahmid, bertakbir, bertahlil, bersyukur, mengharap rahmat dan syurga Allah s.w.t dan memohon keselamatan daripada api neraka.

Amalan bukan hanya dilakukan pada malam hari tetapi Imam Syafie juga menyatakan sunat diperbanyakkan pada sebelah siangnya. Umar Islam juga disunatkan memperbanyakkan doa pada sebelah malamnya, iaitu doa yang berkaitan dengan kepentingan umat Islam seluruhnya. Ini adalah kebiasaan yang dilakukan oleh golongan solihin dan hamba Allah yang 'arif.

Selepas kewafatan Rasulullah s.a.w, tugasan sudah selesai tetapi istimewanya pada setiap Lailatul Qadar, iaitu setahun cuma sekali Jibrail diangkat Allah s.w.t menjadi penghulu mengetuai malaikat dan turun ke bumi membawa rahmat dan keberkatan Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Pada malam yang penuh keberkatan ini, Allah s.w.t akan mengampunkan umat Nabi Muhammad s.a.w dengan rahmatNya kecuali 4 golongan iaitu:

1- Peminum arak.
2- Orang yang derhaka kepada ibu bapa.
3- Orang yang memutuskan silaturrahim
4- Orang yang tidak mahu menegur saudaranya lebih dari 3 hari.

Wallahu 'Alam.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template