Sabtu, 21 November 2009

Kisah Paku Di TiangSuatu ketika dahulu, ada seorang ikhwah yang mempunyai seorang anak lelaki bernama Mat. Mat membesar. Mat membesar menjadi seorang yang lalai menunaikan seuruhan agama. Meskipun telah berbuih nasihat, suruhan dan perintah dari ayahnya agar Mat sembahyang, puasa dan lain-lain amal kebajikan, dia tetap meninggalkannya. Seabilknya amal kejahatan pula yang menjadi kebiasaannya.

Kaki judi, kaki botol, dan seribu satu macam kaki lagi menjadi kemegahannya. Suatu hari ikhwah tadi memanggil anaknya dan berkata, "Mat, kau ni terlalu sangat lalai dan berbuat kemungkaran. Mulai hari ini aku akan pacakkan satu tiang di tengah halaman rumah kita. Setiap kali kau berbuat satu kejahatan, maka aku akan benamkan satu paku ke tiang ini. Dan setiap kali kau berbuat satu kebajikan, sebatang paku akan ku cabut keluar dari tiang ini."

Bapanya membuat sepertimana yang dia janjikan, dan setiap hari dia akan memukul beberapa batang paku ke tiang tersebut. Kadang-kadang sampai berpuluh paku dalam satu hari. Jarang-jarang benar die mencabut keluar paku dari tiang tersebut.

Hari bersilih ganti, beberapa purnama berlalu, dari musim ribut tengkujuh berganti kemarau panjang. Tahun demi tahun beredar. Tiang yang berdiri megah di halaman kini telah hampir penuh dengan tusukan paku-paku dari bawah sampai ke atas. Hampir setiap permukaan tiang itu dipenuhi dengan paku-paku. Ada yang berkarat dek kerana hujan dan panas. Setelah melihat keadaan tiang yang bersusukan dengan paku-paku yang menjijikkan pandangan mata, timbullah rasa malu. Maka dia pun berazam untuk memperbaiki dirinya. Mulai detik itu, Mat mula berubah dan sembahyang. Hari itu saja lima batang paku dicabut ayahnya dari tiang. Esoknya sembahyang lagi ditambah dengan solat-solat sunat. Lebih banyak lagi paku yang dicabut. Hari berikutnya Mat tinggalkan sisa-sisa maksiat yang melekat. Maka semakin banyaklah paku-paku yang dicabut dari tiang tersebut. Hari demi hari, semakin banyak kebaikan yang Mat lakukan dan semakin banyak maksiat yang ditinggalkan, hingga akhirnya hanya tinggal sebatang paku yang tinggal melekat di tiang.

Maka ayahnya pun memanggil anaknya dan berkata : "Lihatlah anakku, ini paku terakhir, dan akan ku cabutkannya keluar sekarang. Tidakkah kamu gembira?" Mat merenung pada tiang tersebut, tapi sebalik melahirkan rasa gembira sebagai yang disangkakan oleh ayahnya, dia mula menangis teresak-esak. tanya ayahnya, "Kenapa anakku?""aku menyangkakan tentunya kau gembira kerana semua paku-paku tadi telah tiada." Dalam nada yang sayu Mat mengeluh, "Wahai ayahku, sungguh benar katamu, paku-paku itu telah tiada, tapi aku tetap sedih kerana parut-parut lubang dari paku itu tetap kekal ditiang, bersama dengan karatnya."

Sahabat-sahabat yang dimuliakan, nasihat serta muhasabah untuk diri saya dan juga sahabat-sahabat, dengan dosa-dosa dan kemungkaran yang seringkali diulangi hinggakan menjadi satu kebiasaan, kita mungkin boleh mengatasinya, atau secara beransur-ansur menghapuskannya, tapi ingatlah bahawa parut-parutnya akan kekal. Dari itu, bilamana kita menyedarkan diri ini melakukan suatu kemungkaran ataupun keburukan, maka berhentilah serta-merta. Kerana setiap kali kita bergelumang dalam kemungkaran, maka kita telah membenamkan sebatang paku yang akan meninggalkan parut pada jiwa kita, meskipun paku itu telah kita cabut kemudiannya. Apatah lagi kalau kita biarkan ianya berkarat dalam diri ini sebelum dicabut. Lebih-lebih lagi kalau dibiarkan berkarat dan tidak dicabut.

Luahan Hatiku :- "Kepada sahabat-sahabat, andai ku ada melakukan kesilapan, terkasar bahasa, serta mengguris hati sahabat-sahabat sekalian samada secara sengaja ataupun tidak, maafkanlah daku. Ku hanya manusia biasa yang seirng melakukan kesilapan, adai aku lalai andai aku melakukan kesilapan, tegurlah ku...."

Wallahu 'Alam.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template