Isnin, 11 Januari 2010

MyArtwork | Selamat Menempuhi Musim Peperiksaan


Musim imtihan makin tiba. Kita pasti dapat melihat ramai manusia tekun mengulangkaji pelajaran, tidak kira yang kecil mahupun yang dewasa, lelaki mahupun wanita, miskin mahupun kaya, semua pasti memberi perhatian yang sepenuhnya pada imtihan yang pasti akan tiba, namun ada juga golongan yang asyik leka membuang masa dengan melakukan perkara-perkara yang tidak berfaedah. Mereka yang selalu berchating, asyik dengan rakan chating, ahli filem leka dengan tayangan filem masing-masing, yang tidur terus dengan mimpi-mimpi indah yang tidak berkesudahan dan bermacam-macam lagi bentuk kelekaan yang boleh mahupun tidak dapat digambarkan, itulah suasana imtihan. (terkena kat batang hidung sendiri,hadoiii...)

Golongan yang tekun mengulangkaji, pastinya melakar jadual yang terbaru. Jika dahulunya diisi dengan senda gurau dan gelak tawa, namun kini tidak lagi terukir pada jadual mahupun perbuatan. Bilik yang selalunya dibuka luas terbentang, kini ditutup seperti tidak berpenghuni, dapur yang selalunya berasap, kini tidak kelihatan lagi, begitulah karenah mereka yang inginkan kejayaan dalam imtihan. Kegembiraan akan terukir di atas kejayaan, manakala kesedihan akan tergambar di atas kegagalan. Begitulah natijah imtihan. Dari kerana itulah mereka berusaha bersungguh-sungguh bagi memperolehi kejayaan, dan yang paling penting sekali adalah niat atau tujuan kita menuntut ilmu pada mulanya, kita mahukan ilmu yang berkat dan bermanfaat.

Daripada Ka'ab bin Malik r.a, katanya : Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : "Sesiapa yang menuntut ilmu (agama) untuk menyaingi ulama', atau berbahas dengan orang jahil, atau supaya dengan ilmu tersebut wajah orang ramai tertumpu kepadanya, maka Allah akan memasukkan dia ke dalam neraka."
(Riwayat At-Tirmizi)

before edit


after edit :)


Firman Allah SWT yang bermaksud : "Apabila kamu telah berazam maka bertawakkallah kepada Allah, sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertawakkal." (Surah Ali-Imran:159)

Ya Allah ya Tuhan kami, berikanlah kepada kami kesempatan waktu untuk memohon dariMu, anugerahkanlah kepada kami kejayaan di dalam peperiksaan ini, anugerahkanlah kejayaan kepada kepada semua sahabat dan sahabiyyah kami, jangan ada di antara kami yang sedih sendirian, andai telah tertulis di Luh Mahfuz akan kegagalan kami maka ubahlah menjadi kejayaan. Engkau Yang Maha Agung, mudah-mudahan keputusan pada fasa ini lebih cemerlang dari sebelumnya. Moga kejayaan mengiringi kami, berkatilah ilmuMu kepada kami agar dapat dimanfaatkan ke jalanMu yang di redhai, amin......


~ ALL THE BEST :) ~

Bait DarulZikr.
13 Januari 2010.
Jam 6.30 am waktu Mesir.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template