Khamis, 31 Disember 2009

MyArtwork | Kekeluargaan Dan Kebahagiaan


Telah menjadi sunnatullah kehidupan di atas muka bumi ini dijadikan berpasang-pasangan yang mana saling memerlukan di antara satu sama lain. Usrah (keluarga) merupakan salah satu elemen kehidupan berpasangan di atas muka bumi ini, satu kumpulan atau jemaah yang diikat oleh satu ikatan atau pertalian yang melahirkan kesatuan perasaan keharmonian kasih sayang dan perpaduan di kalangan anggota keluarga.

Firman Allah SWT yang bermaksud : "Dan diantara tanda-tanda (yang membuktikan kekuasaan dan rahmat-Nya) bahawa Dia menciptakan untuk kamu isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu hidup bahagia dengannya dan dijadikan-Nya antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang yang berfikir." (Surah Ar-Rum : 21)

'Sakinah' bermakna keharmonian, ketenangan jiwa serta kerehatan jasmani dan keadaan yang menyenangkan suami menikmati ketenangan dari kesetiaan isteri. Manakala isteri merasa tenteram dari ditinggal tanpa pembelaan atau penganiyaan suami. Ini kerana akad yang sah menurut tatacara syara'. Oleh itu Allah melahirkan perasaan mawaddah dan rahmah atau kemesraan dan saling prihatin antara satu sama lain.

Islam menggariskan beberapa panduan yang penting bagi setiap umatnya memilih bakal pasangan di dalam hidupnya, antara pemilihan yang biasa disebut dan secara jelas dapat dilihat dari hadith yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah.

Diriwayatkan dari Abi Hurairah r.a katnya : Nabi SAW telah bersabda: "Kahwinilah perempuan kerana empat perkara : kerana harta benda, keturunan, kecantikan, dan agama, tetapi utamakanlah wanita yang taat kepada agama, pasti kamu bahagia."

Rasulullah SAW meminta umatnya memilih bakal pasangan hidup mereka bagi menjamin kebahagiaan yang berterusan dengan sabdanya yang bermaksud : "Pilihlah untuk meletak benih kamu semua sesungguhnya tempat meletak benih tersebut saling tarik menarik. (Riwayat Ibnu Majah)

Faktor pemilihan juga merupakan cermin kepada hasil anak yang soleh serta solehah, dalam masa yang sama tidak dinafikan faktor tarbiyyah serta faktor sampingan yang lain juga mampu menghasilkan anak yang soleh dan solehah, tetapi pada asas yang kuat ialah mendapat ibubapa yang mukmin memungkinkan kepada anak yang lahir dari zuriat mereka anak yang soleh dan solehah

Wallahu 'Alam.

____________________________________________________________________

before edit


after edit :)


For The Rest Of My Life - Maher Zain

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And i'm here with you
Now let me let you know
You've opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
And theres a couple words i wan to say

For the rest of my life
I'ii be with you
I'ill stay by your side honest and true
T'll the end of my time
I'll be loving you...loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever i..i'll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when i think of you
And i ask Allah to bless all we do
You're my wife and my friend and my strenght
And i pray we're together eternally
Now i find myself so strong
Everything changed when you came along
And theres a couple word i want to say

I know that deep in my heart now that you're here
infront of me i strongly feel love
And i have no doubt
And i'm singing loud that i'll love you eternally

I know that deep in my heart


Bait DarulZikr.
01 Januari 2010.
Jam 10.40 am waktu mesir.
 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template