Jumaat, 25 Disember 2009

Selamat Bermujahadah


Pujian serta syukur yang tidak terhingga buat Yang Maha Agung Tuhan pencipta keindahan alam. Selawat serta salam buat utusan terakhir penutup sekalian Nabi, Muhammad SAW. Serta ahli keluarga Baginda dan sahabat-sahabat Baginda sekalian.

Firman Allah SWT yang bermaksud : "Apabila kamu telah berazam, maka bertawakkallah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertawakkal kepada-Nya" (Surah Ali-Imran : 159)

Dari Ka'ab bin Malik r.a, katanya : Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : " Sesiapa yang menuntut ilmu Agama untuk menyaingi ulama', atau berbahas dengan orang jahil, atau supaya dengan ilmu tersebut wajah orang ramai tertumpu kepadanya, maka Allah akan masukkan dia ke dalam neraka." (Riwayat At-Tirmizi, Ibnu Majah daripada Ibnu Umar, Al-Hakim daripada Jabir bin 'Abdillah)
Renungan bersama mengenai diri :-

- Manusia tidak malas! Tetapi mereka mempunyai matlamat yang mati, matlamat yang tidak dapat merangsang mereka.

- Kebanyakkan halangan dalaman dan luaran yang menghalang seseorang menjadi cemerlang adalah ciptaan mereka sendiri.

- Ramai di antara kita yang sudah mati semasa muda, tetapi di kuburkan semasa tua.

- Orang yang gagal selalu menjadikan masalah yang kecil menjadi besar, manakala orang yang berjaya menganggap masalah besar itu kecil.

Di sebalik kepayahan, di situlah ada kekuatan. Tekadkan hati dan kuatkan azam untuk mengejar impian. Apabila haluan seakan sukar bagai tidak berdaya untuk terus bertahan, sedarlah wahai teman yang kita tidak pernah sendirian. Bukankah ujian itu tarbiyah dari Allah? Justeru hadapinya dengan tabah! Dan akan kita saksikan kesulitan ini, pasti...pasti ia akan berganti dengan sebuah kebahagiaan. Semoga natijah esok lebih indah.

Ya ALLAH Ya Tuhan kami...Bukakanlah kepada kami pintu pengetahuan, dan mantapkanlah ilmu fardhu ain dan ilmu tentang al-quran dan hadis, dan tunjukkanlah kami jalan yang lurus dan selamat. Permudahkanlah segala urusan kami, semoga kami memperolehi kejayaan imtihan di dunia, dan yang paling penting sekali kejayaan imtihan di akhirat kelak. Hanya KAU sahaja Yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kami. Amin Ya Rabb...

~~SELAMAT BERMUJAHADAH~~

Bait DarulZikr.
26 December 2009.
Jam 0710 am waktu mesir.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template