Ahad, 12 Julai 2009

Dibunuh Kerana Bertudung, Mengapa Berita Ini Ditutup?Thursday, July 09, 2009: Seorang wanita Muslim Mesir di bunuh di dalam mahkamah Jerman, apa anda fikir?

Assalamu'alaikum...

Kisah yang menyayat hati ini berlaku minggu lepas. Kisahnya begini, seorang muslimat Mesir di Jerman, Marwa Al-Sherbini, yang pada Ogos 2008 telah memfailkan saman kepada jirannya yang menggelarkannya sebagai 'Terorist', kerana berliau berhijab. Diulang, beliau digelar 'Pengganas', kerana beliau BERTUDUNG!!!

Maka setelah mendengar hujah kedua-dua pihak pada rabu minggu lepas, mahkamah mendapati lelaki, yakni jiran kepada Marwa tadi bersalah, dan dikehendaki membayar denda 2800 Euro.

Anda tau apa yang berlaku sesudah itu?

Lelaki ini telah menerkam ke arah Marwa, dan menikam mangsa 18 kali!! Ya, anda tak salah baca, memang 18 kali, dan yang paling teruk, Marwa ditikam sehingga mati, sambil beliau memeluk anaknya. Dan Marwa ketika itu mengandung 4 bulan...tragis bukan??

However last wednesday, Alex stabbed her 18 timee to
death in a German courtroom after the judges
announced she won the case against him, and that he
had to pay 2,800 Euro as a fine for his previous insults.. Lagi di sini.

Belum cukup tragis lagi, ada lagi. Suami Marwa yang melihat isterinya ditikam terus menerkam ke arah lelaki tadi, dan.....akhirnya suaminya juga ditikam 3 kali. Nah...tidak cukup dengan itu, pengawal keselamatan yang melihat kejadian tadi telah bertindak menembak suami Marwa. Nah...ini betul-betul tragis.

Sekarang anda fikir, bagaimana logik seorang perempuan ditikam 18 kali di dalam mahkamah, tanpa ada seorang pun yang bertindak menyelamatkan wanita ini, melainkan suaminya, yang akhirnya berkesudahan ditembak.

Logik atau tidak anda mengambil masa hanya 1 saat untuk menikam 18 kali? Cuba anda tikam angin 18 kali, berapa lama masa yang anda ambil, tikam secepat mungkin. Malah 1 saat untuk 1 tikaman pun sukar dicapai. Maka tidakkah anda terfikir kenapa reaksi manusia di situ terlalu lembab? Bengong bukan?

Seorang pemerhati telah berkata tentang suami Marwa, "Dia bukan seorang yang berambut perang, jadi dia tentu penyerangnya." Ya, ini logik pada pandangan mereka. Tapi sesekali tidak bagi kita.

Itu isu pertama, isu kedua adalah mengapa seakannya media barat cuba menutup isu ini. Langsung tidak dihebohkan. Adakah keran darah orang Islam tidak sama dengan darah mereka? Ermmm...logik bukan. Hanya orang yang gila sahaja percaya ini.

Mungkin ada antara yang memberi entri ini berfikir bahawa ini hanya isu kecil, mengapa perlu dihebohkan. Ada bukan? ini bukan soal peka semata-mata, cuba anda fikir, kalau Marwa boleh ditikam 18 kali dalam mahkamah, 'tanpa disedari' maka adakah mungkin mereka-mereka ini menyedari pembunuhan demi pembunuhan yang berlaku nun di Gaza, di Tebing Barat, di Darfur, dan yang terbaru di China, atau ada antara anda masih tidak tahu saudara kita dibunuh di China. Ya, logik la sikit kalau anda tidak tahu, sebab semua pembunuhan tadi berlaku di luar mahkamah.

p/s: Sila panjangkan cerita ini supaya kebenaran itu terserlah. Ingat!! Rasulullah pernah pertahankan aurat wanita rakyatnya hingga ke peringkat negara, begitu juga zaman pemerintahan selepasnya. Contohnya zaman pemerintahan Al-Muktasim, Khalifah sanggup menghantar angkatan tentera hanya kerana aurat seorang Muslimah, begitu juga dalam sejarah Islam masuk ke India juga ada kene mengena dengan aurat seorang Muslimah. Soal maruah dan penghinaan agama bukan soal kecil!! Mati syahid dalam pertahankan maruah agama yang diinjak-injak atau dipijak-pijak.

Wallahu 'Alam.

sumber : http://www.ibnuhasyim.com/2009/dibunuh-kerana-bertudung-mengapa-berita.html

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template