Isnin, 27 Julai 2009

Ulama' Tidak Dipedulikan


Assalamu'alaikum...

Dengan menyebut nama Allah, Tuhan sekalian 'alam. Segala puji dan syukur hanya padanya Tuhan sekalian 'alam. Selawat serta salam buat kekasihNya Nabi Muhammad s.a.w. Alhamdulillah pada hari ini, dapat saya meneruskan kembali penulisan saya dengan izin Yang Maha Esa.

Ulama' adalah pewaris Nabi


Posting kali ini berkaitan hadis tentang peristiwa akhir zaman iaitu ulama' tidak dipedulikan. Akhir zaman ini banyak peristiwa yang berlaku termasuklah para ulama' Islam tidak dipedulikan oleh orang Islam sendiri kerana kejahilan mereka yang mengejar kebahagian dunia semata-mata. Sebagai 1 contoh kalau kita lihat di negara kita, masyarakat zaman sekarang ini terutamanya yang beragama Islam, lebih mengangungkan artis daripada ulama', menjadikan artis itu sebagai idola mahupun ikutan. Dan ini telah pun terbukti dengan adanya program-program realiti seperti Akademi Fantasia, Malaysian Idol ataupun seumpamanya, yang mana mempunyai jutaan peminat dan penonton, tidak kira yang tua mahupun yang muda. Dan ini adalah 1 bukti yang mana para ulama' ketika ini tidak dipedulikan oleh masyarakat.

Dari Sahl bin Saad as-Saaidi r.a berkata: Rasulullah s.a.w bersabda: "Ya Allah! Jangan kau temukan aku dan mudah-mudahan kamu (sahabat) tidak bertemu dengan suatu masa di mana para ulama' sudah tidak diikut lagi, dan orang yang penyantun sudah tidak disegani lagi. Hati mereka seperti hati orang 'Ajam (pada fasiqnya), lidah mereka seperti lidah orang Arab (pada fasihnya)."
(Hadis Riwayat Ahmad)


Mungkin zaman sekarang ini sudah mendekati keadaan yang telah digambarkan oleh Rasulullah s.a.w ini. Masyarakat sudah agak jauh dari para ulama'. Mereka takut mendekati para ulama', kerana khuatir perbuatan mereka akan ditegur. Orang tidak segan lagi membuat maksiat walaupun di hadapan orang yang tinggi akhlaknya. terkadang, sengaja perkara maksiat itu dibuat di hadapan para ulama untuk menyatakan rasa egi dan sekaligus untuk menyinggung perasaan mereka.

Golongan ini juga pandai bercakap dan sering memutarbelitkan kenyataan. Percakapan mereka begitu halus dan memikat orang lain, padahal hati mereka adalah hati harimau yang bersedia untuk menerkam dan memangsa musuhnya.

Wallahu 'Alam.


0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template