Selasa, 7 Julai 2009

Larangan Menampakkan Perhiasan Kepada Lelaki Yang Bukan Mahramnya


Assalamu'alaikum...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Segala puji hanya bagi Allah Tuhan sekalian 'alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w. Marilah kita sama-sama perbanyakkan selawat ke atas baginda di bulan Rejab yang mulia ini, mudah-mudahan kita akan memperoleh syafaatnya di akhirat nanti.

Posting kali ini berkenaan Agama melarang wanita menampakkan perhiasan mereka kepada lelaki yang bukan mahramnya. Kemuskilan kaum wanita yang terjadi pada zaman sekarang ini adalah tentang cara berhias mereka, senang dan mudah berkumpul dan mengerjakan hal-hal yang tidak berguna dan bermanfaat di pusa-pusat keramaian. Semua itu merupakan perbuatan yang dilarang oleh Allah s.w.t dan RasulNya.


Yang dimaksudkan dengan wanita yang senang mempamerkan perhiasannya adalah seorang wanita yang senang menampakkan diri di hadapan lelaki dengan segala keindahan yang akan mengundang perhatian kaum lelaki. Misalnya dengan cara pemakaiannya, ucapannya, cara berjalannya mahupun semua sikap yang mendatangkan keghairahan lelaki terpikat kepadanya.

Allah s.w.t telah berfirman yang bermaksud :

"Dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang-orang jahiliyah yang dahulu." (surah al-Ahzab :33)

Mujahid mengatakan. "Wanita yang keluar rumah yang berjalan dihadapan lelaki yang bukan mahramnya telah bertabarruj (bersolek) dengan tabarruj jahiliyah.

Tabarruj adalah menampakkan keelokan tubuh dan kecantikan wajah atau seperti kata Imam Bukhari, "Tabarruj adalah perbuatan wanita yang mempamerkan segala kecantikan miliknya."

Sedangkan Qatadah berkata, "Kaum wanita memiliki kesenangan berjalan-jalan dan bersikap manja, dan Allah s.w.t melarang semuanya itu." (Tafsir Al-Quran Al-'Azim, Qatadah 3/482)

Untuk menjaga masyarakat dari bahaya ini dan menjaga tubuh wanita dari tindakan jahat, hendaklah mereka supaya tetap mempunyai rasa malu dan kehormatan demi untuk menghindarkan kaum lelaki agar jangan mudah tertipu dan tersungkur dalam kenistaan, maka Allah melarang wanita dari menampakkan perhiasannya, firman Allah yang bermaksud:

"Katakanlah kepada wanita-wanita yang beriman, "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kehormatan mereka (daripada perkara haram) dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya (wajah dan kedua-dua tapak tangan) dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak-anak mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan atau perempuan-perempuan islam atau hamba-hamba mereka yang mereka miliki atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang 'aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi daripada perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah wahai orang yang beriman, agar kamu berjaya." (an-Anur :31)

Ingatlah wahai wanita muslimah akan firman Allah "Dan janganlah menampakkan perhiasannya." Perlu diketahui bahawa perhiasan itu tidak tertentu pada bahagian anggota tubuh badan atau pakaian. Ayat tersebut secara tegas menunjukkan bahawa setiap anggota tubug boleh jadi merupakan perhiasan dan punca dari timbulnya rangsangan dan wanita yang bertaqwalah yang dapat menghargai hal itu, kerana alasan takut akan siksa dan murka Allah.

Dari Abu Hurairah r.a, beliau menceritakan, Rasulullah s.a.w telah bersabda, ertinya: "Ada 2 kelompok penghuni neraka yang belum pernah aku melihatnya, iaitu : suatu kaum yang bersamanya cemeti seperti ekor sapi yang digunakan untuk memukul orang, dan wanita-wanita berpakaian tetapi bertelanjang, kepalanya seperti punuk unta yang senget, mereka tidak akan masuk syurga, tidak juga dapat mencium bau syurga, sesungguhnya bau syurga dapat dicium dari jarak ini dan itu."
(Hadis Riwayat Muslim)


Saudari-saudariku, perhatikanlah ancaman yang sangat menyeramkan dan juga azab yang amat pedih itu bagi wanita yang merasa bangga dengan kecantikannya di hadapan lelaki yang bukan mahramnya. Sejenak dia kelihatan gembira dan bahagia, padahal di akhirat kelak, perbuatan itu merupakan salah satu faktor diharamkannya memasuki syurga, dan sebaliknya akan dimasukkan ke dalam neraka.

katakan tak nak pada tabarruj!!!

Semoga Allah senantiasa memberikan keampunan kepada kalian wahai saudariku, atas kekhilafan kalian memperlihatkan perhiasan di hadapan lelaki yang bukan mahram kamu, baik secara sengaja tidak mengenakan hijab yang telah ditetapkan syari'at mahupun dengan memakai wangi-wangian pada setiap kali keluar rumah supaya mereka (lelaki) mencium baunya. Sesungguhnya itu akan mendatangkan siksaan dan azab Allah pada hari kiamat kelak.

Wallahu 'Alam.

2 ulasan:

kiranaqistina on 7 Julai 2009 5:11 PTG berkata...

nice post :)

UmmuL SyabinaR on 8 Julai 2009 4:26 PG berkata...

artikel yang menarik..mabruk

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template