Ahad, 28 Jun 2009

2 Golongan Yang Akan Menjadi Penghuni Neraka


Assalamu'alaikum...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w. Perbanyakkanlah selawat kepada baginda di bulan Rejab yang mulia ini, semoga kita beroleh ganjaran pahala dari Allah dan syafaat dari Nabi Muhammad s.a.w di Padang Mahsyar nanti disebabkan amalan selawat kita kepada baginda. Posting kali ini berkenaan 2 golongan yang akan menjadi penghuni neraka menurut hadis tersebut, yang bermaksud:

"Daripada Abu Hurairah r.a berkata: Rasulullah s.a.w bersabda, "Ada 2 golongan yang akan menjadi penghuni Neraka yang belum lagi aku melihat mereka. Pertama, golongan (penguasa) yang mempunyai cemeti-cemeti bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang. Kedua, perempuan yang berpakaian tetapi bertelanjang, berlenggang lenggok waktu berjalan, menghayun-hayunkan bahu. Kepala mereka ?(sanggul di atas kepada mereka) bagaikan bonggol (goh) unta yang senget. Kedua-dua golongan ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau wanginya. Sesungguhnya bau wangi syurga itu sudah tercium dari perjalanan yang sangat jauh daripadanya." (H.R Muslim)

Keterangan hadis:

Kebenaran sabda Rasulullah s.a.w ini dapat kita lihat dari realiti masyarakat yang ada pada hari ini. Ada golongan yang suka memukul orang dengan cemetinya tanpa soal siasat, bertindak kepada manusia dengan hukum rimba. Dan ramai perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi bertelanjang. Maksudnya, kalau kita hendak katakan berpakaian pun boleh, kerana masih ada secarik kain di atas badan, dan kalau kita hendak katakan bertelanjang pun boleh, kerana walaupun berpakaian tetapi hanya dengan secarik kain sahaja, maka samalah dengan bertelanjang. Ataupun ia berpakaian dengan pakaian yang sangat tipis sehingga menampakkan warna kulit dan mencorakkan bentuk aurat. Kemudian berjalan sambil menghayunkan-hayunkan badan dengan sanggul yang besar gob unta.

Kedua-dua golongan ini tidak akan masuk ke dalam syurga dan tidak akan dapat mencium bau wanginya, walaupun semerbak wanginya telah tercium dari jarak perjalanan selama 500 tahun sebelum sampai kepadanya.

Wallahu 'Alam.

Rujukan: Kitab 40 hadis tentang peristiwa akhir zaman, di susun oleh Abu Ali Al-Banjari An Nadwi.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template