Rabu, 24 Jun 2009

Bulan Rejab Adalah Antara Bulan Mulia Dalam Islam


Assalamu'alaikum..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Secangkir kalimah sykur dipanjatkan kehadrat ilahi dengan limpahan nikmat Iman dan Islam yang dianugerahkan oleh-Nya. Semoga nikmat-nikmat tersebut dapat mengajar kita erti syukur. Selawat serta salam kepada junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w.

doa ketika menjelang bulan rejab


Bulan Rejab adalah antara bulan mulia dalam Islam. Kedatangannya disambut meriah oleh umat Islam. Dalam bulan Rejab, tepat pada malam 27 Rejab terjadi peristiwa yang amat luar biasa lagi bersejarah bagi umat Islam, iaitulah peristiwa Israk Mikraj.

Israk Mikraj yang dialami oleh Nabi Muhammad s.a.w dengan jasad dan tubuhnya itu, di samping bagi menghibur dan memantapkan lagi iman baginda, juga adalah ikhtibar yang harus direnungi setiap Muslim. Banyak hikmah terkandung dalam peristiwa Israk Mikraj yang menggemparkan itu.

Dalam kejadian Israk Mikraj, Nabi s.a.w diisrakkan oleh Allah s.w.t dari Masjidil Haram di Makkah ke Masjidil Aqsa di Palestin dengan mengenderai Buraq bersama Malaikat Jibrail. Kemudian dari Masjidil Aqsa, Nabi s.a.w dimikrajkan pula dengan menjelajahi tujuh lapis langit hingga ke Sidratul Muntaha bahkan ke Mustawa. Dalam perjalanan mikraj inilah Nabi dapat melihat banyak tanda kebesaran dan kekuasaan Allah.

Di sana, Nabi s.a.w berkesempatan berdialog dengan Allah s.w.t dan Allah menghadiahkan atau memberi satu bingkisan untuk dibawa pulang oleh Nabi s.a.w iaitu perintah sembahyang fardhu 5 waktu untuk Nabi s.a.w dan umatnya.

Sebelum dimikrajkan, baginda sempat bersembahyang sunnat bersama Malaikat Jibrail dan ruh anbiya' di Masjidil Aqsa yang Allah berkati sekelilingnya. Dari masjid ini, Nabi s.a.w terus dimikrajkan iaitu menjelajahi 7 lapisan langit, lalu sampai ke tempat yang tinggi, iaitu Sidratul Muntaha bahkan ke Mustawa.

Di sinilah baginda bermunajat dengan Allah, dan Allah memberi hadiah auatu satu bingkisan yang besar kepada baginda untuk dibawa pulang, yakni berupa perintah solat 5 waktu. Segala pemandangan dan gambaran yang diperlihatkan kepada Nabi s.a.w adalah sesuatu yang wujud dan benar-benar berlaku kepada umat Islam, iaitu umat Nabi Muhammad s.a.w.

Umat Islam yang benar-benar mempercayai bahawa kiamat itu pasti datang dan setiap perbuatan akan diminta pertanggungjawapan, sewajarnya mengambil iktibar daripada peristiwa Israk Mikraj yang menakjubkan itu.

Segala bentuk penyeksaan yang dialami oleh pelbagai kelompok manusia sebagaimana yang disaksikan Rasulullah akan terjadi kepada semua manusia di akhirat nanti, sesuai dengan kejahatan yang dilakukan.

Solat pula adalah satu ibadat yang istimewa dan terpenting. Rasulullah menerimanya secara langsung daripada Allah, sedangkan ibadat puasa, zakat dan haji diwahyukan saja melalui malaikat Jibrail.

Kesimpulannya, peristiwa Israk dan Mikraj mengandungi lautan hikmah yang harus dikaji dan diteliti secara mendalam, terutama betapa pentingnya solat dalam kehidupan seseorang Muslim. Dengan solat, setiap Muslim dapat berhubung dengan Penciptanya 5 kali sehari semalam dalam bentuk dialog langsung.

Jika kita jauh tersesat dan banyak melanggar larangan Allah, hentikanlah segeran dan kembali melakukan amal soleh dan pekerjaan kebajikan.

Wallahu 'Alam.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template