Khamis, 4 Jun 2009

Politik


Assalamualaikum...

Alhamdulillah segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam, selawat serta salam buat junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w. Kali ini posting berkenaan Politik, persoalannya.....

1. Apakah ada ajaran politik di dalam al-Quran dan as-Sunnah?
2. Apa hukum orang yang berkata : " politik suku, agama suku " ?
3. Kenapakah perlu kuasa politik untuk melaksanakan syariat Allah?
4. Benarkah Allah memerintah Nabi Muhammad s.a.w supaya berdoa memohon kuasa politik?

Jawapan :

1.Apakah ada ajaran politik di dalam al-Quran dan as-Sunnah?

Ya.
(pertama) kerana kitab al-Quran adalah satu kitab yang syumul. Firman Allah yang bermaksud : " Dan kami turunkan kepadamu al-Quran sebagai penjelasan bagi segala perkara. " surah an-Nahl, ayat : 89. Maksud syumul adalah lengkap, menyeluruh dan sempurna. Jika kita beriktiqad bahawa tidak ada politik di dalam al-Quran, maka kita telah menafikan kesyumulan al-Quran dan iktiqad ini bertentangan dengan ayat tersebut. (Kedua) Jika kita membuka al-Quran, kita akan jumpa dengan ayat-ayat Allah yang mewajibkan kita melaksanakan Syari'at Allah sepenuhnya, menjauhi kezaliman, menegakkan keadilan, melaksanakan hukum-hukum Jenayah Islam (hudud), membenteras riba, judi, arak dan maksiat, mengajak kepada makruf dan mencegah kemungkaran di mana semua tuntutan ini tidak akan dapat dilaksanakan tanpa kuasa politik atau pemerintahan. (Ketiga) Berpolitik adalah sunnah Nabi s.a.w. Nabi Muhammad s.a.w telah menjadi Ketua Negara selama 11 tahun di Madinah. Sepanjang 11 tahun tersebut, baginda tidak memerintah rakyatnya melainkan dengan al-Quran dan as-Sunnah. Selepas kewafatannya, kepimpinan baginda diganti pula oleh khulafa' ar-Rasyidin. Mereka menggantikan baginda sebagai Ketua Negara, bukan sebagai Ketua Agama. Jika politik bukan dari agama, sudah tentu Nabi Muhammad s.a.w dan Khulafa' ar-Rasyidin tidak akan melibatkan diri dengan poltik, sebaliknya menumpukan hal-hal agama dan kerohanian sahaja.

2. Apa hukum orang yang berkata : " politik suku, agama suku? "

Ucapan tersebut bertentangan dengan al-Quran dan as-Sunnah. Ucapan itu cuba menafikan kesyumulan ajaran Islam yang meliputi segenap aspek kehidupan manusia termasuklah aspek politik. Ia juga bercanggah dengan Sunnah Nabi s.a.w yang berpolitik semasa hayatnya. Orang yang mengeluarkan ucapan tersebut adalah jelas berfahaman Sekular. Jika dia seorang pemimpin, wajib umat Islam menolak pemimpin sepertinya. Dalam pengundian, haram ke atas umat Islam menundinya. Jika ucapan tersebut menjadi pegangan sebuah Parti Politik, haram umat Islam menyertai Parti tersebut dan menyokongnya. Fahaman Sekular (termasuklah dalam aspek politik) telah disepakati oleh sekalian ulama' Islam hari ini sebagai haram, sesat bertentangan dengan Aqidah Ahlus-Sunnah wal-Jama'ah.


3. Kenapakah perlu kuasa politik untuk melaksanakan syariat Allah?

Kerana Syari'at Islam bukan sahaja menyentuh hal-ehwal peribadi dan rohani (seperti solat, puasa, zakat, haji dan sebagainya), tetapi juga menyentuh hal-ehwal masyarakat, kerajaan dan negara seperti menbaenteras kezaliman dan penindasan terhadap rakyat, pengharaman riba, arak, judi, penzinaan, perlaksanaan hudud (hukum bagi pencuri, penzina, perompak yang disebut di dalam al-Quran dan sebagainya) dan mencegah maksiat dan kemungkaran yang amat dititk beratkan oleh al-Quran dan as-Sunnah.
Hukum-hakam yang menyentuh hal-ehwal masyarakat, kerajaan dan negara di atas mustahil dapat dilaksanakan tanpa kuasa politik. Hari ini kita melihat dalam negara kita, maksiat dan munkar berleluasa (ada di antaranya diluluskan oleh undang-undang), tv dan media masa tidak terkawal mengikut syari'at Islam, perlembagaan negara tidak mengikut prinsip al-Quran, undang-undang negara juga tidak berdasarkan syari'at Islam (termasuk dalam hal jenayah) dan pemimpin-pemimpin juga tidak mengikut akhlak Islam (rasuah, pecah amanah, hidup bermewah-mewah, membazir). Kenapa hal ini berlaku? Jawapannya kerana pemerintahan negara kita hari ini tidak tertegak atas dasar politik Islam, iaitu politik yang bermatlamatkan untuk menegakkan syari'at Allah dan tuntutan agama Islam.4. Benarkah Allah memerintahkan Nabi Muhammad s.a.w supaya berdo'a memohon kuasa politik?

Ya, memang benar. Kerana pentingnya kuasa politik untuk melaksanakan syari'at Allah dan tuntutan agama Islam, maka Allah memerintahkan Nabi Muhammad s.a.w agar berdoa memohon diberikan kuasa. Allah berfiraman yang bermaksud :

" Dan pohonkanlah (wahai Muhammad dengan berdo'a) : wahai Tuhanku! masukkanlah aku ke tempat masuk yang benar dan keluarkan (pula) aku ke tempat keluar yang benar dan berikanlah kepadaku dari sisi-Mu kekuasaan yang dapat menolongku. " (surah al-Isra' : 80)

Menurut ulama'-ulama' Tafsir (antaranya Imam Qatadh, Ibnu Jarir dan Ibnu Kathir), Allah menyuruh Nabi Muhammad s.a.w memohon kekuasaan kerana hanya dengan kekuasaan baginda akan dapat melaksanakan apa yang terkandung di dalam kitab Allah (al-Quran), dari segi hudud-hududNya, perkara-perkara yang difardhukanNya dan yang paling penting menegakkan Agam Allah iaitu ISLAM.

Wallahu 'Alam.

Rujukan : http://ilmudanulamak.blogspot.com by Ustaz Ahmad Adnan Fadzil.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template