Rabu, 3 Jun 2009

Hukum Wanita Berhias Di Salon & Memakai Rambut Palsu


Assalamu'alaikum sahabat-sahabat semua..

Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam dan Maha Pencipta keindahan alam ini, selawat serta salam buat junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w.

Posting kali ini berkenaan tentang apakah hukum wanita muslimat berhias atau mempercantikkan dirinya di tempat-tempat yang tertentu, misalnya pada masa kini dinamakan salon kecantikan, dengan alasan keadaan masa kini bagi wanita sangat penting untuk tampil dengan perlengkapan dan cara-cara berhias seperti itu yang bersifat moden?.

Selain itu masalah itu, bolehkah wanita memakai rambut palsu atau menutup kepala yang dibuat khusus untuk itu.?

sekadar gambar hiasan


Jawapan pada permasalahan ini adalah, Agama Islam menentang kehidupan yang bersifat kesengsaraan dan menyiksa diri, sebagaimana yang telah dipraktikkan oleh sebahagian dari pemeluk agama lain dan aliran tertentu. Agama Islam juga menganjurkan bagi umatnya untuk selalu tampak indah dengan cara sederhana dan layak, yang tidak berlebih-lebihan. Bahkan Islam menganjurkan di saat hendak mengerjakan ibadat seperti solat, supaya berhias diri disamping menjaga kebersihan dan kesucian tempat mahupun pakaian.

Allah s.w.t berfirman yang bermaksud:
" ...Pakailah pakaianmu yang indah pada setiap (memasuki) masjid... "
surah Al-A'raaf : 31

Bila Islam sudah menetapkan hal-hal yang indah, baik bagi lelaki mahupun wanita, maka terhadap wanita, Islam lebih memberi perhatian dan kelonggaran, kerana fitrahnya, sebagaimana dibolehkan memakai kain sutera dan perhiasan emas,dimana hal itu diharamkan bagi kaum lelaki.

Adapun hal-hal yang dianggap oleh manusia itu baik, tetapi membawa kerosakan dan perubahan pada tubuhnya, dari yang telah diciptakan oleh Allah s.w.t, dimana perubahan itu tidak layak bagi fitrah manusia, sudah tentu hal itu dipengaruhi oleh perbuatan syaitan yang hendak memperdaya manusia. Oleh kerana itu, perbuatan tersebut dilarang. Sebagaimana sabda Nabi Muhammad s.a.w :

" Allah melaknat pembuatan tatto (iaitu memasukkan jarum ke kulit dengan warna yang berupa tulisan,gamba berbunga, simbol-simbol dan sebagainya) mempertajamkan gigi, memendekkan atau menyambungkan rambut dengan rambut orang lain (yang bersifat palsu, menipu dan sebagainya). "
(Hadis sohih)


Sebagaimana riwayat Said bin Musayyab, salah seorang sahabat Nabi s.a.w, ketika muawiyah berada di Madinah setelah beliau berpidato, tiba-tiba mengeluarkan segenggam rambut dan mengatakan, " inilah rambut yang dinamakan Nabi s.a.w azzur yang ertinya atwashilah (penyambung), yang dipakai dipakai oleh wanita untuk menyambung rambutnya, hal itulah yang dilarang oleh Rasulullah s.a.w dan tentunya hal itu adalah perbuatan orang-orang yahudi. Bagaimana dengan anda, wahai para ulama' apakah kalian tidak melarang hal itu? Padahal aku telah mendengar sabda Nabi s.a.w yang ertinya:

" sesungguhnya terbinasanya orang-orang Israel itu kerana para wanitanya memakai itu (rambut palsu) terus menerus. "
(H.r. Bukhari)


Nabi s.a.w menamakan perbuatan itu sebagai suatu bentuk kepalsuan & penipuan, supaya nampak cantik dan sebab itulah Nabi melarang hal itu bagi kaum wanita, dan kerana hal itu juga merupakan sebahagian dari tipu muslihat.

Bagi wanita yang menghias rambut atau lainnya di salon-salon kecantikan, sedang tukang yang membuatnya atau menghiasnya adalah kaum lelaki. Hal itu jelas dilarang Islam,kerana bukan sahaja bertemu dengan lelaki yang bukan mahramnya, tetapi lebih dari itu, sudah pasti perkara itu menjadi haram, walaupun dilakukan di rumah sendiri.

Bgi wanita Muslimat yang tujuannya taat kepada agama dan Tuhannya, sebaiknya berhias diri di rumah sendiri untuk suaminya, bukan di luar rumah atau di jalanan untuk tontonan lelaki lain. Yang demikian itu adalah tingkah laku kaum yahudi yang menginginkan cara-cara moden dan sebagainya.

Wallahu 'Alam.


Rujukan : Fatawa Qhardhawi : permasalahan, pemecahan dan hikmah oleh Dr. Yusuf Al-Qardhawi.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template