Sabtu, 6 Jun 2009

Perbincangan Bersama Wanita


Assalamualaikum...

Alhamdulillah segala puji bagi Allah tuhan sekalian 'alam. Selawat serta salam buat junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w, kerana jasa dan pengorbanan baginda, dapat lagi kita mengecapi nikmat terbesar iaitu nikmat Iman dan Islam. Kali ini posting mengenai perbincangan bersama wanita.

sekadar gambar hiasan

Amat menyedihkan apabila ada segelintir manusia berpegang dengan ungkapan:

"Berundinglah dengan wanita dan abaikanlah keputusan rundingan tersebut."

Sedangkan ungkapan ini tidak pernah lahir daripada Nabi s.a.w, kerana Allah s.w.t telah berfirman yang bermaksud:

"Dengan kerelaan dan permusyawaratan antara keduanya."

Maka mana mungkin hadis Rasulullah s.a.w datang bertentangan dengan al-Quran!

Nabi Muhammad s.a.w sendiri berbincang dengan isterinya, Ummu Salamah selepas perjanjian Hudaibiyah, ketika para sahabat ingkar daripada mematuhi arahan baginda s.a.w supaya bercukur dan memotong rambut untuk bertahallul dari ihram umrah bagi membolehkan mereka pulang selepas termeterainya perjanjian tersebut.

Para sahabat merasa keberatan dengan arahan tersebut dan tidak ada seorang pun yang sanggup untuk melaksanakannya. Hal ini kerana para sahabat keluar ke Makkah semata-mata dengan niat untuk menunaikan umrah dan ibadat-ibadat yang lain.

Dalam keadaan tersebut, Nabi s.a.w mengadu kepada Ummu Salamah perihal para sahabat seraya berkaa: "Binasalah manusia!" kerana mereka telah mengingkari perintah baginda s.a.w.

Maka Ummu Salamah berkata: "Wahai Rasulullah, keluarlah tanpa berbicara dengan sesiapa pun dan suruhlah tukang cukur mencukur rambutmu di hadapan mereka, kemudian bertahalullah dari ihrammu. Jangan engkau lakukan selain daripada itu. Lalu Nabi s.a.w keluar dan melaksankan apa yang disarankan oleh Ummu Salamah. Pada ketika itu, para sahabat seolah-olah baru terjaga dari lena dan berkata: "Adakah patut kita tidak mengerjakan apa yang dilaksanakan oleh Rasulullah?!"

Maka mereka melakukannya hasil dari buah fikiran Ummu Salamah. Jelas terbukti, bahawa wanita berhak mengeluarkan pendapat dan pandangan mereka.

Wallahu 'Alam.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template