Khamis, 11 Jun 2009

ADDEN Itu Nasihat


السلام عليكم

بسم الله الرحمن الرحيم , الحمد لله رب العالمين , والصلاة والسلام علي سيدنا محمد رسول الله واله وصحبه أجمعين

Rasulullah s.a.w bersabda dalam satu hadis riwayat muslim, dari Abu Ruqaiyah bin Aus ad-Dari :

" Ad-Deen (agama) itu adalah nasihat. Kami bertanya : Untuk siapa? Rasulullah menjawab : untuk Allah, kitabNya, kepada semua pemimpin orang Islam dan kepada semua orang Islam."

Dari hadis di atas, jelaslah Rasulullah menghubungkan Deen atau Agama dengan nasihat atau peringatan. Amalan nasihat menasihati menjadi asas kepada Agama kita.

sekadar gambar hiasan

Adalah menjadi tanggungjawab setiap orang Islam untuk memberi nasihat dan mendengar nasihat dan peringatan. Ini yang membezakan antara seorang Muslim dari bukan Muslim.

Banyak ayat-ayat al-Quran menuruh kita supaya melaksanakan amalan ini. Maksud firman Allah dalam surah az-Zariyat : 55 :

"Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman."

Tetapi ada segolongan manusia yang tidak suka diberi peringatan atau menganggap peringatan itu sebagai "offensive" atau mengganggu "private life" mereka.

Mereka menganggap orang yang memberi peringatan itu adalah pengacau. Jika mereka melakukan sesuatu mungkar, mereka akan menjauhi orang lain kerana takut diberi peringatan tentang kesalahan yang dilakukan.

Golongan ini dinyatakan oleh Allah:

"Dan orang-orang yang celaka (kafir) akan menjauhinya, iaitu orang yang akan memasuki api yang besar (neraka)."

Mereka adalah orang-orang yang telah menutup pintu hati mereka dengan berbagai prejudis dan tidak berani untuk menghadapi kebenaran. Untuk golongan ini, Allah memberi amaran :

"Kemudian apabila mereka melupakan peringatan yang diberikan kepada mereka, Kami pun melimpahkan semua pintu kemewahan dan kesenangan kepada mereka, sehingga apabila mereka bergembira dan bersuka ria dengan segala nikmat yang diberikan kepada mereka, Kami timpakan mereka secara mengejut (dengan bala bencana yang membinasakan), maka mereka pun berputus asa (daripada mendapat sebarang bantuan). " (surah An 'aam : 44)

Oleh itu marilah kita (termasuk saya sekali) berdo'a kepada Allah s.w.t supaya dibukakan hati kita untuk menerima segala nasihat dan peringatan yang baik supaya kehidupan kita sentiasa mendapat bimbingan dariNya, sehinggalah sampai masa kita menemuiNya..

Wallhu 'Alam.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Maha Agung Tuhan Pencipta Keindahan Alam Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template